من عرف نفسه فقد عرف ربه [1]
برای این که خدا را بهتر بشنا سیم آیات و نشانه های اورا مطالعه کنیم، همه ی مو جودات عالم ، نشانه های خداونداست ،ازاین نشانه ها وآثار، به خداوند که موثراست ، پی می بر یم،اثراگر با کمال،حکمت وپیچیده باشد،نشانه ی عظمت وحکمت موثراست.انسان یکی از آثار وموجودات خداونداست که اگر اوراشنا ختیم ،خدا راهم می شناسیم.
از همه چیز نزدیک تر به خویش ، خود ماییم بهتر است اوّل خودرا مطالعه کنیم ودرس های خداشناسی را که در کتاب وجود ماست، بخوانیم.
گام اول برای بررسی یک موجود مرکب و پیچیده آن است که او را به اجزای تشکیل دهنده اش تجزیه و تحلیل کنیم، روی همین اصل در مطالعه ی سازمان انسان، باید دستگاه های متعدّد ، اندام های گوناگون واعضای تشکیل
دهنده ی او را تحلیل کنیم :
سازمان انسان در مرحله ی اول به بدن ( جسم ) و روح تقسیم می گردد.
روح عالم بزرگ و بسیار پیچیده دارد و جسم هم برای خود جهانی پر رمز و رازی.
1
ابتدا جسم انسان را بررسی می کنیم:
سلول
ازانضمام چند سلول یک بافت تشکیل می شود و از چند بافت یک عضو و از چند عضو یک دستگاه و از چنددستگاه یک انسان شکل می گیرد . همان طور که یک مملکت از اجتماع افراد زیادی تشکیل می شود ، پیکر انسان نیز از تشکیل واحدهای بسیار ریز به نام سلول به وجود می آید.
dir="rtl">16
بدن انسان از ده میلیون میلیارد (10) سلول تشکیل یافته است.
سلول که ساده ترین موجودزنده است، به اندازه ریز است که فقط به کمک میکروسکوپ می توان آن را دید ، قطر
متوسط آن یک صدم میلی متر است.
اسرار عجیب در وجودسلول اسرار عجیبی نهفته است :
1 – بیست ودوعنصراز عناصر روی زمین در این موجود گنجانده شده است تا به نیروی حیاتی مجهّز باشد.
2 – دارای آثار حیات است از قبیل جذب مواد لازم از محیط مجاور، و تبدیل آن به موادی که برای رشد آن مناسب است و تولید مثل که با تقسیم آن به دو سلول متشابه صورت می گیرد.
3- از قسمت های مختلفی تشکیل گردیده :
( الف ) پرده محکمی به نام غشاء سلول را فرا گرفته که وظیفه آن حفاظت او است .
(ب) قسمت شفاف ولزجی که شامل دانه های بسیار ریز است و هنگام حرکت سلول تغییر شکل می دهد .
(ج) در وسط این قسمت بخش شفاف تری به نام هسته قرار دارد که اطراف آن را پرده بسیار ظریف گرفته .
(د) در درون هسته ،واحدهای بسیار ریز به نام کروموزوم که یک هزارم میلی مترضخامت دارد ، به منظور تولید و تکثیر به وجود می آید ، در هر یک از سلول ها بدن انسان چهل و هشت کروموزوم موجود است ، شماره کروموزوم ها همیشه جفت است ، نصف آن ها از پدر و نصف آن ها از مادر گرفته شده است .
سلول ها چگونه در بدن به وجود می آید و تکثیر آن ها از چه زمانی است ؟
در گذشته به نطفه که خمیره اصلی وجود انسان است ، نگاه سطحی می گردید ولی با پیشرفت های علمی ، ثابت گردیدکه درنطفه اسرارزیادی نهفته است، در یک سانتی متر نطفه مرد 100-200 میلیون جاندار ذره بینی شناورند واین ها به اندازۀ ریزند که اگرمجموع آن ها راکه موجب پیدایش نسل بشر( ازهمه نژادها ) تا حالا شده ، در یک جا جمع کنند ، به اندازه استخوان انگشت سبابه جا نمی گیرند.
شکل آن ها به حسب مرد و زن متفاوتند .
سلولی که در مرد ساخته شده ، دارای 200 میکرون (1) طول است و اسپرماتوزوئید نامیده می شود سلول که در زن است کروی ، به قطر دو تاسه دهم میلی متراست و تخمک نامیده می شود ، تفاوت این دو سلول (نطفه) با سلول های دیگر بدن انسان در این است که هر یک از این دو سلول بیست وچهارکروموزوم است ولی سلول های دیگر بدن انسان چنان که بیان شد چهل و هشت کروموزوم است.
از ترکیب این دو سلول، جنسی در رحم به وجود می آید به نام تخم که دارای چهل وهشت کروموزوم است و آن مبدأ وجود انسان می گردد.
تخم ابتدا به دو سلول تقسیم می شود،هریک از این دو سلول نو پس از اندک استراحتی به دوتای دیگر و این چهار تا به هشت تای دیگرو ... تقسیم می گردد ،همچنین این رشدو تکثیرادامه پیدامی کند تاسلول اولی به رشد نهایی خود برسد ، یعنی آن قدر سلول به وجودآید که تمام بافت ها و اعضا و دستگا ه های بدن تکمیل می گردد.
یکی از آیات عجیب خلقت این است که این توالد به صورت غیر مشخص نیست بلکه نسخه از پدر و مادر و اجداد است و به شکل آنان،هیچ گاه از گوسفند، فیل یا ازنهنگ، مار یا از سیب، گلابی یا از گندم، جو به وجود نمی آید .
چون سلول ها حامل وراثتند ، سلول هر انسانی حامل وراثت همان انسان است وسلول هر گیاهی حامل وراثت همان گیاه است .
سؤال ؟
چگونه این اوصاف و مشخصات در ذرّات میکروسکوپی (سلول جنسی ) جمع شده است ، مقر این اوصاف کجاست و حامل این خصوصیات چیست ؟
جواب :
علم ژنتیک می گوید: در درون کروموزوم ها واحد دیگری به نام ژن قرار داد که قطرش یک هزارم کروموزوم است وآن حامل صفات و خصایص ارثی است .
همین ژن ها،خواص هر نوع را بدون انحراف درطول هزاران نسل منتقل می سازند و همین اجسام ذره بینی و ظریف حامل عطر دلاویز گل، منقار ظریف بلبل ، شکل عجیب خرطوم فیل ، پرو بال رنگارنگ طاووس ، پنجۀ نیرومند شیر ،نیش زنبور و فکر بدیع انسان است .
طبق مطالعات میکروسکوپی قطر متوسط سلول یک صدم میلی متر و قطر کروموزوم که در درون آن قرار دارد یک هزا رم میلی مترو قطرِ ژ ن که در هسته کروموزوم است یک هزارم کروموزوم است ،این قدرت عظیم و عجیب الهی است که در این ذره نیرو و استعداد های زیادی را ذخیره کرده است .
این رازورمزها ، نشانه های از قدرت ، خلقت ، حکمت و عظمت آفریدگارجهان است؛ آفریدگاری که :
جانور از نطفه می کند شکر از نی برگ تر از چوب خشک و چشمه زخا را
شربت نوش آفرید از مگس نحل نخل تناور کند ز دانه خرما
حاجت موری به علم غیب بداند در بن چاهی به زیرصخره صمّا
از همگان بی نیازوبر همه مشفق ازهمه عالم نهان بر همه پیدا از عظمت ما ورای فکرت دانا پرتوی نور سرادقات جلالش
قرآن مجید در دوازده موضوع خلقت انسان را از نطفه تذکر داده است ،مثل:
اولم یر الانسان اناخلقناه من نطفة فاذاهو خصیم مبین ...(2)،الله خلقکم من تراب ثم من نطفه ثم جعلکم ازواجا(3)و...
_______________________________________________
1-حدیث رسول اکرم (ص) :کسی که خودش رابشناسد،خدایش راشناخته است. بحارالانوار،ج2،ص32.
2-میکرون یک هزارم میلی متر است .
3 سوره یسن
4-سوره فاطر
:: موضوعات مرتبط:
علمی ,
,
|
امتیاز مطلب : 12
|
تعداد امتیازدهندگان : 6
|
مجموع امتیاز : 6